Rengas (Osuustukkukauppa / OTK)

Osuustukkukauppa r.l. perustettiin 1917 osuuskauppaliikkeen kahtiajakautumisen seurauksena. Suomen osuuskauppojen keskusliittosta (S.O.K) erkaantui vuoden 1916 edustajainkokouksessa Kulutusosuuskuntien Keskusliito (K.K.) ja OTK. Perustuskokous järjestettiin 12. joulukuuta 1917 Uuden Ylioppilastalon juhlasalissa Helsingissä [1, 2].

Alkuvuosina kohdattu sisällissodan ja matalasuhteen aiheuttama ahdinko tasaantui, kun voimassa ollut tavaroiden tuontirajoitus vapautettiin huhtikuussa 1921. Seuraavana vuonna taloudellinen elämä vakiintui, OTK:n myynti nousi yli 90 prosenttia ja ylijäämä kohosi useisiin satoihin miljooniin markkoihin [1].

OTK:n Neulomo ja pukimo perustettiin kesällä 1925 ja sijoitettiin Helsingin Sörnäisiin. Neulomo oli elinvoimainen, jo ensimmäisen vuoden tuotemäärä – joka käsitti paitoja, esiliinoja, alusvaatteita, yöpukuja ja työvaatteita – oli 4,000 ja seuraavan 13,000 kappaletta. Vuonna 1936 OTK myi pyöreät 10 000 paitaa, joiden tukkuhinta oli vähintään noin 50 markkaa kappaleelta. Pukimo valmisti pukuja, palttoita, pomppatakkeja ja kappoja miehille, naisille ja pojille. Tuotanto oli pääasiassa varastotyötä eli käsityönomaista valmisvaateteollisuutta, mutta tämän lisäksi myös tilaustyötä. OTK:n Pukimo ja Neulomo toimi Helsingissä vuoteen 1977 asti.  Tehdas valmisti tuotteita mm. Rengas ja Fenno-Sport -tuotemerkeillä [1, 3, 4].

Työväenmuseo Werstaalla on laaja ja mielenkiintoinen kokoelma OTK:n negatiiveja digitoituna, joihin kannattaa tutustua.

otk

OTK rekisteröi vuonna 1922 tavaraleimansa, jossa lyhenteen kolme kirjainta on sijoitettu erillisten kolmen ympyräin sisälle.

Ensimmäinen tavaraleima rekisteröitiin vuonna 1922, ja sitä käytettiin hyvin pitkään, ja kaikissa Osuustukkukaupan tuotteissa. Vuonna 1939 Osuustukkukauppa rekisteröi kaksi uutta tavaraleimaa, jotka kaikki olivat Rengas-brändin mukaisia. Uusista tavaraleimoista kuitenkin vain yksi käsitti uuden tuotelajin. OTK:n tiedonantoja myymälänhoitajille -lehti kertoi kesällä 1939, että tuoteperheeseen on lisätty kengät vuoden alusta lanseeratun jalkinetavaraosaston aloitettua toimintansa. Rengaskengät, joihin lukeutui ”miesten että naisten kenkiä ja lisäksi hiihto- eli retkeilykenkiä sekä saappaita,” eivät olleet omaa tuotantoa, vaan niitä valmistivat yksityiset tehtaat [5, 6].

IMG_5268

Rengas-kenkä [6]

IMG_5269

Rengaspuku [7]

Rengas-tuotemerkkiä OTK käytti hyvin pitkään, ainakin 1960-luvulle asti. Osuustukkukaupan Rengas-paita on kuitenkin erikoinen tapaus, sillä Helsingissä toimi Espee Solmion sisaryritys nimeltä Rengas Paita O/Y samoihin aikoihin, ja joka oli toiminnassa vielä 1960-luvulle. Ei tiedetä, kuinka laajasti vuonna 1940 OTK:n rekisteröimiä rengaspaita- ja pusero tuotemerkkejä käytettiin, mutta sekoittamisen vaara lienee ollut suuri. Rengas Paita O/Y ei ollut rekisteröinyt itselleen tuotemerkkiä. Rekisteröidyt tuotemerkit alla [8].

IMG_5272

Rengas-paita [8]

IMG_5271.jpg

Rengas-pusero [8].

Harhaanjohtavasta nimien käytöstä johtuen jää siis epäselväksi, onko alla oleva merkintä irtokauluksessa OTK:n vai Rengas Paita O/Y:n valmiste.

_MG_6713_muutettu


Merkkejä

IMG_7638

Arviolta 1955-1960. Kuva tästä tuotemerkistä, vuodelta 1956, löytyy Työväenmuseo Werstaan OTK:n negatiivikokoelmasta.

otk-merkki.jpeg

OTK-merkki irtokauluspaidassa, ajoitus epävarma, mahdollisesti noin 1930-luvulta.

kenbkat-52-merkki.jpg

Rengaskenkä-merkintä miesten mustissa, Attilan Kenkätehtaan valmistamissa varsikengissä. Noin vuodelta 1939.


[1] OTK 10 vuotta. Helsinki: K.K. 1927.

[2] Tainio, Tauno. OTK 1917–1967. Helsinki: Suomen osuustukkukauppa. 1967.

[3] Piippa Lappalainen ja Mirja Almay: Kansakunnan vaatettajat. WSOY, 1996.

[4] Myyntitietoja. ”Jatkoa asioihin, joista jokaisen paitojen myyjän on syytä olla selvillä.” 27.2.1937. no. 2. KA.

[5] Myyntitietoja. ”Kengistä.” 6.6.1939. no. 5. KA.

[6] Tavaraleimarekisteri. 1939. no. 5. [Toim.huom. rekisterinumero 17154] KA.

[7] Tavaraleimarekisteri. 1939. no. 3. [Toim.huom. rekisterinumero 17059] KA.

[8] Tavaraleimarekisteri. 1940. no. 5. [Toim.huom. rekisterinumero 17536–7] KA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s